Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 42 502 200
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 42 502 200

TiszaMonitorNet projekt zárókonferencia

TiszaMonitorNet

2023.október 26-án 1000 órától a nyíregyházi Centrál hotelben megrendezésre került a TiszaMonitorNet projekt zárókonferenciája.

Igazgatóságunk a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 harmadik pályázati felhívásában, pályázatot valósított meg Határon átnyúló vízminőségi monitoring hálózat létrehozása a Felső-Tisza vízgyűjtőjén a közös magyar-ukrán vízrajzi távmérő rendszer továbbfejlesztésével és korszerűsítésével „TiszaMonitorNet” címmel.

A pályázatot közösen ukrán partnerünkkel, a Tiszai Vízgyűjtő-gazdálkodási Igazgatósággal (Ungvár) valósítottuk meg, 1 281 200 EUR teljes költségvetéssel.

A pályázat keretében egy nemzetközi vízminőségi monitoring hálózat került kialakításra, továbbá ukrán és magyar részről a meglévő hálózat állomásainak korszerűsítésére-, vízminőségi irányú fejlesztésére került sor.

A pályázat megvalósítására 31 hónap áll rendelkezésre, 2021 májusa és 2023 novembere között. A magyar projektpartner október végére befejezte a projekt megvalósítását, a Tiszai Vízgyűjtő-gazdálkodási Igazgatóság még folytatja a munkát, tekintettel a Covid járvány és a háborús helyzet okozta ukrajnai problémákra.

A rendezvényt Lucza Zoltán projektmenedzser nyitotta meg, majd köszöntő beszédét követően részletesen bemutatta a projekt műszaki tartalmát. Ezt követően Viktor Durkot osztályvezető (TVI Ungvár) az ukrán projektpartner képviseletében bemutatta az ukrán oldali fejlesztéseket.

Ezután a vállalkozók következtek, Tóth Zoltán az Elcom Kft. ügyvezetője előadásában bemutatta a „Vízminőségi monitoring állomások és kamera rendszer létrehozása” című munka megvalósítását. Majd Szabó János Adolf a HydroInform Bt. ügyvezetője ismertette a „Vízminőségi transzportmodell kialakítása” című feladat végrehajtását.

A rendezvényen készült fotók ITT megtekinthetők.