Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
A Víz Világnapja
Mar 20, 2020 Igazgatási Osztály

Víz Világnapja 2020. március 22.


Vizeink szerepe a klímaváltozásban, a Föld vízkészletének megóvása és körültekintő felhasználása életeket menthet. A víz hatékony felhasználása csökkenti az üvegházhatást.

Olvadó gleccserek, villámárvizek megjelenése, extrém száraz időszak, tartós vízhiány, a folyók legkisebb vízszintjének további csökkenése – ezek mind a napjainkban zajló klímaváltozás bizonyítékai. A klímaváltozás kritikusnak tartott fordulópontjainak több mint a fele már bekövetkezett!

A klímaváltozás elleni harc egyik legfontosabb eleme a Föld vízkészletének megóvása és hatékony felhasználása.

A Föld lakossága egyre növekszik és ennek velejárója az egyre növekvő vízfogyasztás, ami gyakran jár együtt a környezet és a természeti erőforrások károsításával. A kedvezőtlen folyamat megállítására különböző megoldások, tervek születnek, kulcsfontosságú a szén-dioxid elnyelők, pl óceánok, vizes élőhelyek, erdők védelme, környezettudatos mezőgazdasági technológia alkalmazása, a szennyvíz tisztítása és biztonságos újra felhasználása.

A víz a legértékesebb erőforrásunk - felelősségteljesebben kell felhasználnunk. Meg kell teremteni az egyensúlyt az emberek, az ipar, a mezőgazdaság és a vízkincs védelme között. Mindemellett nem szabad elfelejteni, a tiszta vízhez minden embernek joga van.

A klímaváltozás lassításában mindenkinek megvan a maga feladata. Ami a legfontosabb: Ne pazaroljuk a vizet! Gondoljuk át, hogyan tudunk a saját életünkben, a környezetünkben tenni valamit a klímaváltozás ellen.

MINDENKINEK VAN FELADATA!