Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
Vallomások a Tiszáról – Zenés irodalmi utazás a „Szőke folyón”
2017.06.15. Nádasi Zoltán - ügyintéző
A 88. Ünnepi Könyvhét 2017. évi programjai között kiemelkedő eseménynek adott otthont a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Jándon állomásozó Tiszavirág nevű tanyahajója június 12.-én. Itt rendezték meg az országos programsorozat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei záróünnepségét.

A szervező Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár felkérésére a Vízügyi Igazgatóság örömmel mondott igent a jeles rendezvény helyszínének biztosítására. Tette mindezt azért, mert a FETIVIZIG szívesen patronálja azokat a megyénkben megjelenő műveket, amelyek szerzői e tájegység folyóit, vizeit mutatják be az írásaikban.

A vendégeket házigazdaként Szamos Ferenc mb. osztályvezető köszöntötte. Mint ismertette, ez a rendezvény lényegében hagyománynak számít itt, hiszen már a harmadik éve kerül lebonyolításra a jándi kikötőjükben az Ünnepi Könyvhét záróakkordjaként. Ezt követően Molnár Gábor, a FETIVIZIG Folyamos Szakaszmérnökségének szakaszmérnökség-vezetője mutatta be a térséget a résztvevők számára. Elmondta többek között, hogy ez a kikötő közel helyezkedik el mind a Szamos, mind a Túr torkolatához, s itt a Tisza mindig más és más arcát mutatja. Ritka szakasza ez a „Szőke folyónak”, hiszen itt egy sziget is megtalálható benne, a Jándi sziget.

Az Ünnepi Könyvhét célja az olvasás és a könyvek népszerűsítése mellett az új olvasók szerzése - mondta az esemény moderátora Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár főkönyvtárosa, aki a társ-szervező Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület titkára is egyben. Ez a zenés irodalmi utazás, mely a Vallomások a Tiszáról címet viseli, jó alkalmat kínált arra, hogy programok (ének, vers) alatt dedikáltathatják kedvenc szerzőikkel, íróikkal a könyveiket a résztvevők – ismertette továbbá, s köszönetet mondott az igazgatóság számára e különleges helyszín biztosításáért.

A rendezvény meghívott vendégei között jelen volt Bodnár István költő, író, újságíró, Bakajsza András irodalomtörténész és Balogh Géza író, újságíró is, akik megosztották a hallgatósággal az e folyóval kapcsolatos legkedvesebb élményeiket. Az énekléseket Ignácz Lászlóné vezette, amelyekből a Nyíregyházi Hölgykoszorú tagjai is kivették a részüket. A sok szép dal mellett elhangzottak vers- és prózai művek is a Tiszáról, amelyeket Illyés Péter előadóművész olvasott fel.

A rendezvényt egy kellemes hajóút zárta, melynek keretében közelről megtekinthető volt a Jándi sziget is. A jelenlévők szívesen fogadták mindezt, és megköszönték, hiszen az igazi élmény a vízen megtapasztalni, hogy milyen vallomásokat súg a Tisza a rajta utazók fülébe.