Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
A Vízügyi Történeti Gyűjtemény is bekerült a Megyei Értéktárba
Feb 15, 2019 Nádasi Zoltán - múzeumi ügyintéző
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság szervezi a megye területén azonosított települési és tájegységi értéktárak adatainak összesítését, azonosítja a megye területén fellelhető nemzeti értékeket. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárat a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényben kapott felhatalmazás alapján, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság létrehozásával, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés hívta életre.
A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) kezelésében lévő vízügyi ipartörténeti és technikatörténeti műemlékek közül kettő, a Nagyecsedi és Tiszaberceli Műemlék Szivattyútelepek korábban bekerültek már ebbe a rangos lajstromba.
A Bizottságnak a legutóbbi, Tuzséron, a Tuzséri Pálinka Manufaktúra épületében tartott ülésén - a hét új érték között - a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Történeti Gyűjteményt is felvette e kivételes listába, amelynek erről szóló Határozata a napokban érkezett meg hozzánk.
A rendezvényen Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, aki egyben a Megyei Értéktár Bizottság alelnöke ismertette, hogy minden ilyen jeles alkalmakkor megpróbálják egy-egy érintett helyszínre szervezni azok sajtó által történő bemutatását, akik érintettek a pályázati döntésben. Az újonnan felvettekkel együtt összesen már 115 érték szerepel az Értéktárban.
A benyújtott, erre irányuló javaslatunk megfelelt a rendeletben foglalt feltételeknek, ezért a Gyűjtemény a kulturális örökség kategóriába került be.
Így tehát már a harmadik kiállítóhelyünk is elnyerte ezt az elismerést, ami a vízügyi igazgatóságok között talán egyedi az országban!
Elmondható, hogy a FETIVIZIG nagy gondot fordít arra, hogy megőrizze nemcsak a ma, hanem a holnap számára is ezeket a különleges, a vízügy múltját őrző kiállítóhelyek tárgyi és írott emlékeit. S hogy mindezt jól teszi, bizonyítja valamennyinek a Megyei Értéktárba való bekerülése is.