Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
Hatvan éves a Felső-Tisza Híradó című kiadványunk
May 2, 2022 Nádasi Zoltán - múzeumi ügyintéző
Hatvan éve, 1962. május 1.-jén jelent meg a Felső-Tisza Híradó című igazgatósági kiadványunk első száma Nyíregyházán. A hat évtizede útjára indult újság kiállta az idők próbáját. Kijelenthető, hogy ezzel a hosszú munkaviszonyával jelenleg Ő a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) legrégebbi „aktív dolgozója”…

A lap kiadása az akkori vízügyi igazgató-főmérnök, Jancsó Gyula szorgalmazására valósult meg. Legfontosabb feladata mindig a dolgozók tájékoztatása volt az aktuális ágazati, igazgatósági és társasági eseményekről, de emellett korszerű ismereteket, szakmai anyagokat, élménybeszámolókat, személyi híreket is közölt az olvasóival. A kiadvány hosszú éveken át meghatározó szerepet töltött be az igazgatóság belső kommunikációjában, hiszen akkor még nem léteztek pl. a számítógépek és később az internet biztosította, gyors adat-továbbítási lehetőségek.

A hasábjain idővel a fényképes illusztrációk megjelenése is lehetővé vált, amit a technikai körülmények javulása biztosított.

Az újság folyamatos megerősödését az is jól mutatja, hogy a rendszeresen megjelenő számok mellett külön kiadásokat is készítettek a szerkesztő bizottság megbízásából a jelentősebb események, pl. emlékezetes árvizek, vagy a Víz Világnapja kapcsán.

A több, mint fél évszázados múltra visszatekintő Híradó publikációit, tudósításait, cikkeit szinte kizárólag csak a FETIVIZIG - és jogelődjeinek - dolgozói írták, és írják ma is. Az első időkben a sokszorosítást is a munkatársak végezték az igazgatóság saját stencilgépén. Egy ahhoz hasonló berendezés megtalálható a FETIVIZIG Vízügyi Történeti Gyűjteményében, csakúgy, mint a lap évfolyamonként beköttetett példányai, melyek már szintén muzeális értéket képviselnek.

Megállapítható, hogy az évek során egyre emelkedett mind a tartalmi, mind megjelenési színvonala. Az előbbit elsősorban az értékes, hiteles szakmai anyagok és érdekes publikációk jellemzik. A munkatársaink által végzett nyomdai előkészítése napjainkra nívóssá vált, és a nyomtatása fekete-fehérből fokozatosan átment színes kivitelbe, papírjának minősége is folyamatosan javult.

Lapunkat az igazgatóság aktív és nyugdíjas dolgozói mellett olvashatják partnereink is a világhálón.

Az olvasói visszajelzések - mind a „külsősöktől”, mind pedig kollégáinktól érkezők -folyamatosan jók, már várják az újabb számok megjelenését.

Reméljük, mint egyfajta kor-dokumentum még sokáig fogja bemutatni a FETIVIZIG mindennapjait, részletes tájékoztatást adva arról, hogy mi történik a vízüggyel és a vízügyesekkel itt a Felső-Tisza- vidékén.