Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
A TiszaMonitorNet projekt nyitókonferenciája
Jul 27, 2022 Lucza Zoltán - osztályvezető
2022. július 26. (kedden) 10:00 órától a FETIVIZIG földszinti tárgyalójában megrendezésre került a TiszaMonitorNet projekt nyitókonferenciája.

Igazgatóságunk a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 harmadik pályázati felhívásában, pályázatot nyert Határon átnyúló vízminőségi monitoring hálózat létrehozása a Felső-Tisza vízgyűjtőjén a közös magyar-ukrán vízrajzi távmérő rendszer továbbfejlesztésével és korszerűsítésével „TiszaMonitorNet” címmel.

A pályázatot közösen ukrán partnerünkkel, a Tiszai Vízgyűjtő-gazdálkodási Igazgatósággal (Ungvár) nyújtottuk be, 1 281 200 EUR teljes költségvetéssel.

A pályázat keretében egy nemzetközi vízminőségi monitoring hálózat kialakítására, továbbá ukrán és magyar részről a meglévő hálózat állomásainak korszerűsítésére-, vízminőségi irányú fejlesztésére kerül sor. A pályázat megvalósítására 2 év áll rendelkezésre, 2021 májusa és 2023 áprilisa között.

A rendezvényt Kató Sándor műszaki igazgatóhelyettes nyitotta meg és megtartotta köszöntő beszédét.

Lucza Zoltán projektmenedzser bemutatta a projekt műszaki tartalmát, majd Viktor Durkot osztályvezető (TVI Ungvár) on-line formában bemutatta az ukrán oldali fejlesztéseket.

Ezt követően az ukrán delegáció képviseletében Volodimir Csipak ny. igazgató, a projekt szakértője köszöntőjében visszaemlékezett arra a 24 éves útra, amely a közös magyar-ukrán távmérő rendszer létrehozásával és folyamatos fejlesztésével eljuttatott bennünket jelen projekt megvalósításáig.

Ezt követően a nyertes vállalkozók következtek, Tóth Zoltán az Elcom Kft. ügyvezetője előadásában bemutatta a „Vízminőségi monitoring állomások és kamera rendszer létrehozása” című munka megvalósítását. Majd Szabó János Adolf a HydroInform Bt. ügyvezetője ismertette a „Vízminőségi transzportmodell kialakítása” című feladat végrehajtását.

A hozzászólások között Varga Balázs az OVF főosztályvezető-helyettese kiemelte a határmenti projekt fontosságát és az OVF által menedzselt országos VKI Monitoring projekthez való szakmai illeszkedését.

A kötetlen hangulatú szakmai nyitókonferenciát állófogadás követte, ahol további szakmai egyeztetésekre nyílt lehetőség.