Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
ÉVISZ-es diákok nyári gyakorlaton a FETIVIZIG-nél
2017.06.19. Nádasi Zoltán - ügyintéző
A Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakgimnáziumának (közismert néven az ÉVISZ-nek) a diákjai a tavalyi évhez hasonlóan idén is nagy számban, összesen 51 fővel vesznek majd részt nyári gyakorlaton a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) szakaszmérnökségeinek telephelyein.

Az iskola épületében tartott előzetes tájékoztatón Szamos Ferenc mb. osztályvezető köszöntötte az érintett 10. és 11. évfolyamos tanulókat. Az előbbieknek 3, míg az utóbbiaknak 4 hét időtartamú lesz az idei kötelező nyári szakmai gyakorlatuk. Mint elmondta, a foglalkoztatási idejük 2017. június 19.-én kezdődik és napi 7 óra lesz az időtartama. A képzésben résztvevők a munkájukért fizetést és étkezési hozzájárulást is kapnak.

Ezt követően Luczáné Madai Zsuzsanna ügyintéző pontosította a diákokkal, hogy ki melyik helyszínen teljesíti a gyakorlatot. A FETIVIZIG munkatársai minden egyedi igényt rugalmasan próbáltak kezelni, így a Nyíri Szakaszmérnökségre 40, a Felsőszabolcsi Szakaszmérnökségre 6, a Szatmári Szakaszmérnökségre pedig 5 fő került beosztásra.

Igyekeztek tartalmas programot összeállítani a tanulók számára – ismertette Kovács László, a Nyíri Szakaszmérnökség szakaszmérnökség-vezetője. Az elméleti képzés mellett be szeretnék vonni őket olyan gyakorlati feladatok elvégzésébe is (pl. geodéziai mérések és vízhozam mérések), amelyek során betekintést nyerhetnek az igazgatóság mindennapjainak életébe, s készségszinten begyakorolhatják az eszközhasználatot és a folyamatokat. A tevékenységeikről gyakorlati naplót kell majd vezetniük a diákoknak, amit a gyakorlat vezetők fognak majd leosztályozni – mondta Kovács László.

A tájékoztató végén került sor a gyakorlati foglalkoztatáshoz szükséges munka és tűzvédelmi oktatásra, amelyet Kovics Attila munka- és tűzvédelmi megbízott tartott. Ezen ismertetésre kerültek többek között a munka- és tűzvédelmi alapfogalmak, előírások, jogosultságok és kötelezettségek, valamint a vízügyi helyi sajátosságok (vízhozammérés, töltésen való közlekedés, geodéziai mérés, víz feletti munkavégzés) is.