Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
A „Szakma Nagykövete” elismerésben részesült Kató Sándor, a FETIVIZIG műszaki igazgató helyettese
2017. nov. 29. Nádasi Zoltán - ügyintéző
Az Európai Bizottság az Európai Szakképzési Hetet abból a célból hirdette meg, hogy az Európa-szerte megrendezésre kerülő helyi, regionális és nemzeti rendezvények révén vonzóbbá tegye a színvonalas szakismereteket biztosító és minőségi munkahelyek betöltését lehetővé tévő szakoktatást és szakképzést.
A Szakképzés Európai Hete rendezvénysorozat keretében Állásbörzére és Konferenciára került sor 2017. november 22.-én, Nyíregyházán, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum (SZC) szervezésében, annak székhelyén, a Dugonics u. 10-12. szám alatt.
Az állásbörze helyszínén, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tornacsarnokában bemutatkoztak a Nyíregyházi SZC intézményéhez tartozó iskolák, azoknak a továbbtanulás előtt álló fiataloknak, akik most fognak végezni az általános iskolákban.
A kiállításon jelen voltak olyan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis-, közép- és nagyvállalatok is, amelyek álláslehetőségeket kínáltak a végzősök számára.
Az eseményen önálló, bemutatkozó standdal részt vett a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) is. A jelen lévő munkatársak sok diák számára adtak tájékoztatást a szakaszmérnökségeken és az egyéb helyszíneken végzett különféle szakmai tevékenységekről. A szóbeli információk mellett, filmvetítésekkel valamint prospektusokkal és szóróanyagokkal is az érdeklődők rendelkezésére álltak.
A nap programjának délutáni részében, az állásbörzét követő konferencia keretében, a Wesselényi Miklós Szakgimnázium Aulájában adták át a Szakképzés Nagykövetei díjakat. A szakképző iskolák ajánlásai alapján azok részesülhetnek ebben a rangos elismerésben, akik a Nyíregyházi Szakképzési Centrum tagintézményeiben korábban végzett, kiemelkedő életpályát bejárt, sikeres személyek, s így az ifjúság példaképei lehetnek.
Köztük volt Kató Sándor, a FETIVIZIG műszaki igazgató helyettese is. Az Ő szakmai tevékenységét - az ajánló intézmény képviseletében - Barna Zoltán, a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-, Vízügyi Szakgimnáziuma (közismert nevén ÉVISZ) igazgatója a méltatta.

Kató Sándor 1985 - 1990 között volt az ÉVISZ tanulója, ahol a vízépítési és vízgazdálkodási szakon szerzett technikusi képesítést. 1994-ben szerezte meg első diplomáját Baján, a Pollack Mihály Műszaki Főiskola Vízgazdálkodási Intézetében, vízi - és környezetmérnöki szakon. 2010-ben a bajai Eötvös József Főiskolán árvíz és belvízvédelmi szakmérnöki végzettséget szerzett.
A mélyépítés és vízépítés területén műszaki ellenőri jogosultsággal, szakértői, tervezői és felelős műszaki vezetői jogosultsággal, valamint közbeszerzési referens képesítéssel is rendelkezik.
1998-tól a Felső - Tisza - vidéki (Környezetvédelmi és) Vízügyi Igazgatóság ügyintézője, majd a Víziközmű Osztály vezetője. Osztályvezetőként feladata volt a szakmai hatósági tevékenység irányítása, a települési víziközművek (vízellátási, szennyvíz-elhelyezési), az ipari és mezőgazdasági vízgazdálkodás fejlesztési kérdéseinek koordinációja. 2010. szeptember 1.-től tevékenysége további felelősségteljes megbízással bővült, ami igazolja vezetői rátermettségét. Azóta műszaki igazgató-helyettesi (főmérnöki) beosztásban irányítja az igazgatóság működési területén az árvízvédelmi és folyógazdálkodási, a vízrendezési és öntözési, a vízvédelmi és vízgyűjtő-gazdálkodási, a valamint vízrajzi és adattári szakterületek esetében az üzemeltetési-fenntartási, védekezési és fejlesztési feladatok ellátását.
Védelemvezető helyettesként a Felső-Tisza mentén irányítja az ár- és belvízvédelmi, az aszálykezelési, valamint a vízminőségi-kárelhárítási védekezési tevékenység megszervezését, végrehajtását.
A szakmai szervezetek aktív tagja, többek között a Magyar Hidrológiai Társaság Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Szervezetének, a Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Mérnöki Kamarának és a Felső - Tisza - vidéki Területi Vízgazdálkodási Tanácsnak.

Kató Sándornak a folyamatosan magas színvonalon végzett munkáját már több rangos kitüntetéssel is elismerték:

A Vizek Kártételei Elleni Védekezésért Ezüst Érdemérem (2006)
Miniszteri Elismerő Oklevél - Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter (2008)
PRO AQUA Emlékérem - Magyar Hidrológiai Társaság (2014)
Magyar Ezüst Érdemkereszt - Belügyminisztérium (2017)

Az utóbbit a vízgazdálkodás területén vízkár elhárításban, illetve vízminőség védelemben kifejtett munkássága miatt kapott, az Áder János Köztársasági elnök által adományozott Magyar Ezüst Érdemkereszt állami kitüntetést 2017. augusztus 20.-a alkalmából vehette át Kontrát Károly miniszterhelyettestől, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárától.

A legfrissebb elismeréséhez, a Szakma Nagykövete cím elnyeréséhez gratulál Kató Sándornak a FETIVIZIG valamennyi munkatársa!