Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
Futóverseny a Föld Napján, a folyó mellett, Tiszabercelen
2017.04.25. Nádasi Zoltán - ügyintéző
A „Fuss az árnál sebesebben” gondolat jegyében vártak idén minden érdeklődőt a szervezők, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) munkatársai 2017. április 22.-én, szombaton Tiszabercelre, a műemlék szivattyútelephez.

Ezzel folytatták a „GÁTŐR FUTÁS” elnevezésű 2015. évi országos kezdeményezést, s így immár 3. alkalommal invitálták a gátra a futás kedvelőit. Tették ezt azzal a szándékkal, hogy - a hivatásuk fontosságát elismerve - tiszteleghessünk a vízügyi dolgozók előtt, akik a természetes vizeink és a vízkincsünk legjobb ismerői. Az árvizek és belvizek elleni védekezésben, a vízgazdálkodási létesítmények fejlesztésében, fenntartásában ugyanis ezen „szolgálattevőknek” a tevékenysége semmivel sem helyettesíthető.

Az elmúlt két évben az eseményt a Víz Világnapján rendezték meg, de a március végén tapasztalt, kissé rossz időjárás miatt ebben az évben a Föld Napjára tették át az időpontját a szervezők. Ki gondolta volna e döntés meghozatalakor, hogy az idei április ilyen szeszélyes lesz, hiszen az elmúlt időszak minden volt, csak nem „futás - barát”, jutott eső, hideg és szél is bőven. Ám a rendezvényt a természet most a pártfogásába vette, s azon a szombati napon a meteorológia kissé barátságosabb arcát mutattal.

A futóverseny támogatói - az időjárás mellett - a DECATHLON, a Magyar Hidrológiai Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete és a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete volt. Média támogatóként a Kölcsey Televízió működött közre.

Az előzetesen regisztráló első 100 jelentkezőt - a DECATHLON jóvoltából - az eseményre emlékeztető, értékes és hasznos meglepetés, egy ajándék hátizsák várta.

A regisztráció, a rajtszám átvétel és a helyszíni nevezés a Versenyközpontban, a műemlék szivattyútelep udvarán felállított sátorban történt.

A korábbi rossz idő nem riasztotta el a futás szerelmeseit, idén is nagyon sokan jöttek el erre a különleges megmérettetésre, összesen mintegy 150 fő nevezett, s ebből akadt olyan, aki két távon is indult. A legkülönbözőbb korosztályokból érkeztek résztvevők a négy táv valamelyikének megtételére, a legfiatalabb öt és fél, a legidősebb pedig 65 éves volt.

Idén újabb rekord dőlt meg ezen a téren, mert a legfiatalabb résztvevő (nem versenyző) két hónapos volt. Ez nem elírás, mert a csöppség az édesanyja és a testvére segítségével, a babakocsijában teljesítette a távot. Történhetett ez mindazért, mert a szervezők lehetőséget biztosítottak arra is, hogy a négy táv bármelyikét sétálva is teljesíteni lehessen. Ezzel pedig heten éltek is.

A lányok és a hölgyek összesen 58 fővel, a fiúk és a férfiak pedig 88 fővel képviseltették magukat. Jöttek résztvevők más megyékből is, a legmesszebbről egy sárándi jelentkező érkezett.

Az esemény a Tisza bal parti árvízvédelmi töltésén zajlott. Az aszfaltozott töltéskoronán a műemlék szivattyútelep mellől startolt el a mezőny, majd a különböző fordító pontoktól ide is érkezett célba.

A verseny az 500 méteres gyerekfutammal kezdődött, melyen a kisebbek a szüleikkel együtt is futhattak a jókedvű vetélkedésen.

Ezt követően a három felnőtti táv (egyéni és csapat) versenyzői egyszerre indultak el. A 3,2 kilóméteren 40 fő, a 7,2 kilóméteren 32 fő, a leghosszabb, így a legnagyobb erőpróbát kívánó 10 kilóméteres távon pedig 33 fő rajtolt.

Minden célba érkező befutó-érmet és csomagot kapott, a kategóriák első helyezettjeit pedig serleggel is jutalmazták.

A gyerekfutam korcsoportjainak első helyezettjét a DECATHLON ajándékcsomaggal is díjazta.

Szintén felajánlásokkal támogatta a versenyt Szántó Zsolt, Tiszabercel polgármestere, valamennyi kategóriában a legjobb időeredményt elérő tiszaberceli lakosokat különdíjban részesítette.

A rendezvénnyel már sikerült hagyományt teremtenünk – ismertette Ónodi János, a FETIVIZIG Felső-szabolcsi Szakaszmérnökségének szakaszmérnöke, amely meghatározó sport-eseménnyé vált a térségben. A különleges helyszín gyönyörű természeti környezetben található. A Felső-Tisza vidékének legrégebbi, több, mint 120 éves, patináns technikatörténeti műemléke, a gőzüzemű szivattyútelep környezete, a Tisza, s annak töltéséről jól látható, közeli virágzó almáskertek lenyűgözik a futás szerelmeseit.

Az eseményen a FETIVIZIG munkatársai a szervezői munkán kívül is kitettek magukért, hiszen a három felnőtt távon összesen 10 dolgozó, a gyermek versenyben pedig 5 „vízügyes csemete” vett részt, szép eredményeket elérve.

A futóverseny után versenyzők és az őket kísérők idegenvezetéssel megtekinthették Tiszaberceli műemlék szivattyútelepet. Az érdeklődő látogatók a Versenyközpont sátrában kiállított tablókon pedig megismerkedhettek az idén 100 éves Magyar Hidrológiai Társaság, valamint a Magyar Hidrológiai Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezetének történetével és tevékenységével is.


Eredmények helyezései kategóriánként:

500 méteres óvódás lány kategória:


1. Kocsis Helga

2. Nagy Zara Laura

3. Takács Zsófia


500 méteres óvódás fiú kategória:

1. Vasvári Milán

2. Szakáts Dés


500 méteres alsó tagozatos lány kategória:

1. Szabó Boglárka

2. Nagy Lilien Jázmin

3. Kocsis Emma


500 méteres alsó tagozatos fiú kategória:

1. Hegedüs Marcell

2. Tóthszegi Péter

3. Somogyi Zsolt


500 méteres felső tagozatos lány kategória:

1. Fegyveres Anikó

2. Fegyveres Fanni

3. Czirják Dorina


500 méteres felső tagozatos fiú kategória:

1. Szögyényi Ádám

2. Czirják János

3. Puskás Gergő


3,2 kilométeres női kategória:

1. Fegyveres Anikó

2. Fegyveres Fanni


3.Benkőné Loch Enikő

3,2 kilométeres férfi kategória:


1. Bulitka László

2. Pócsi Attila

3. Kormány Alex


7,2 kilométeres női kategória:

1. Liskány Diána

2. Ambrus Mónika

3. Váradi Szilvia


7,2 kilométeres férfi kategória:

1. Szögyényi Gábor

2. Páskuly Gergő

3. Gajdos Kristóf


10 kilométeres női kategória:

1. Szabóné Fazekas Szilvia

2. Márkus Gizella

3. Kormány Katalin


10 kilométeres férfi kategória:

1. Kormány László

2. Kovács Szilárd

3. Szakács SzabolcsCsapat helyezések:

7,2 kilométeres kategória:

I. Baktalórántháza - Vay Ádám Középiskolai Sportegyesület ( Szögyényi Gábor, Páskuly Gergő, Gajdos Kristóf)

II. ÉVISZ Trió (Varga Bence, Lakatos Zoltán, Hugyecz Tibor

III. Szabolcs Tájfutók (Liskány Diana, Zsibrita Dávid, Liskányné Jáhor Anikó)

10 kilométeres kategória:


I. Extreme Trail Hungary SE (Wessermann Máté, Benkő Róbert, Vitkai Elemér)

II. Viziterv (Bandur Dávid, Németh Zoltán, Horváth Péter)

További képek a gátőrfutásról az alábbi linken letölthetőek: Gátőrfutás 2017