Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
Belvízvédelmi helyzetjelentés
2017.03.01. Tájékoztatási szakcsoport
Az év első heteiben kialakult időjárási helyzet miatt 2017. február 8-án I. majd pár nappal később II. fokú készültség elrendelése vált szükségessé a 07.06. számú Felsőszabolcs alsó belvízvédelmi szakaszon. Ezt követően február 24-én a 07.07. számú Felsőszabolcs középső belvízvédelmi szakaszon is II. fokú készültség lett elrendelve. A Felsőszabolcsi öblözet sajátossága, hogy belvízmentesítése csak szivattyús vízátemeléssel lehetséges a tiszalöki duzzasztás következtében.


Jelenleg a készültségben lévő belvízvédelmi szakaszok területén az elöntött terület nagysága több mint 850 hektár, mely többnyire mezőgazdasági terület. A FETIVIZIG egyéb, készültségen kívüli területein az elöntés nagysága 2973 ha. Az összes elöntés nagysága így meghaladja a 3800 hektárt, melynek nagy része szántó és rét-legelő.
A jelenleg üzemelő 6 stabil szivattyútelep az elmúlt napon (2017. február 28.) 351,9 ezer m3 belvizet emelt át. A készültség kezdete óta átemelt vízmennyiség több mint 2,7 millió m3.
A vízügyi igazgatóság az állami tulajdonú belvízelvezető műveken vízfolyási akadályok elhárítását, vízkormányzási, vízátemelési feladatokat végez.

Az időben elrendelt és végrehajtott intézkedések hatására az elöntések csökkentek, a csatornákban a vízszintek pedig a mértékadó szintek alá apadtak.

A következő napokban nem várható jelentős csapadék az OMSZ előrejelzése alapján. A védekezés szempontjából kedvező időjárás elősegíti a belvíz folyamatos levezetését.