Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
ÉVISZ-es diákok idei nyári gyakorlata a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságon
Jul 29, 2020 Zagyva Dániel - árvízvédelmi referens
A Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakgimnázium (közismert nevén ÉVISZ) diákjai közül 34 fő, hasonlóan a korábbi évekhez, idén is a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságon töltötték a kötelező nyári gyakorlatukat.

A 2020. június és július hónapokban teljesített foglalkoztatáson belül, az összesen 4 hét alatt számos hasznos elméleti és gyakorlati tapasztalatra, valamint tudásra tehettek szert, amely segített elmélyíteni az iskolában megszerzett alapismereteiket.

A gyakorlat során 10. és 11. évfolyamos diákok többek közt megismerkedtek az Igazgatóság működési területével és alapfeladataival.

A tanulók a gyakorlat első felében jellemzően az igazgatóság munkatársai által tartott előadásokon vehettek részt. A második részben pedig az elhangzott előadásokon megszerzett ismereteiket - terepi foglalkozások keretében - a gyakorlatba átültetett formában kamatoztathatták.

A nyári gyakorlaton - számos újítást követve - az Igazgatóság szakágazatai is bemutatták tevékenységüket a diákok részére.

Ennek során lehetőség volt megismerni az osztályok mindennapi munkájának összetettségét.

Az elhangzott előadások:


· Árvízvédekezési módok

· Védelmi osztag feladatai

· Szakosztályok feladatainak bemutatása

· Geodézia: Szintezés és GPS alkalmazása

· Továbbtanulási lehetőség a bajai Víztudományi Karon

· Tervezés és kivitelezés

· Nevezetes árvizek Magyarországon


A terepi foglalkozások során lehetőség volt meglátogatni a kivitelezés alatt álló Tisza-Túr tározónál folyó munkákat. Ezt követően a térségben területbejárás során megtekintették a Túr-bukót, valamint a Beregei tározó beeresztő műtárgyát.

Ezeken felül megtekintették a diákok a császárszállási őrtelepet és annak környezetét, valamint a Műszaki Biztonsági Szolgálat által rendezett szivattyúüzempróbát.

A diákoknak a gyakorlat lezárása során foglalkozási napló formájában összefoglalást kellett készíteni a 4 hét eseményeiről, melyet az Igazgatóság munkatársai véleményeztek, valamint további hasznos tanácsokkal látták el a diákságot.

A következő esztendőben szintén várjuk a nyári gyakorlatra hozzánk érkezőket, valamint sok sikert kívánunk a jövőre érettségi vizsgát tevő diákoknak!