Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
Újabb rangos kötetben szerepelnek a FETIVIZIG kezelésében lévő vízügyi emlékhelyek
Jul 30, 2020 Nádasi Zoltán - múzeumi ügyintéző
Érték – Örökség – Összetartozás címmel látott napvilágot a közelmúltban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár mintegy másfél száz büszkeségét bemutató könyv, amely az Agrárminisztérium támogatásával jelent meg. A magyar és angol nyelvű kötet szerzői Bene János történész, címzetes múzeumigazgató és Csutkai Csaba fotóművész volt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság szervezi a megye területén megtalálható települési és tájegységi értékek adatainak összesítését, azonosítja a megye területén fellelhető nemzeti értékeket. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárat a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényben kapott felhatalmazás alapján, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság létrehozásával, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés hívta életre.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő, Nyíregyházán található Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Történeti Gyűjtemény, és a két vízügyi ipartörténeti és technikatörténeti műemlék, a Nagyecsedi és Tiszaberceli Műemlék Szivattyútelepek is bekerültek már korábban ebbe a rangos listába, s így természetesen a könyvbe is.

Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, aki a Megyei Értéktár Bizottság elnöke is egyben, a bemutató rendezvényen elmondta többek között, „…az értékgyűjtő munka egy küldetés, amelynek célja, hogy átadjuk a következő nemzedéknek azt a tudást, amit nagyszüleink, dédszüleink ránk hagyományoztak, és hogy megőrizzük azt a felbecsülhetetlen értékű kincset, amit a mi megyénk rejt. Ez egy pillanatképet mutat, tehát nem teljes mindezzel még az értéktár, de mindenképpen szerettük volna, hogy ez a könyv hozzá tudjon járulni nemcsak értékek őrzéséhez és megmutatásához, hanem turisztikai szempontból is hasznosítható legyen. Ne csak magunknak, hanem az idelátogatóknak is be tudjuk mutatni, mi az, amire mi büszkék vagyunk.”

A kötet bemutatóján Csutkai Csaba fotóművész Sebő Ferenc, Kossuth-díjas énekes gondolatait idézte: „A hagyományt nem ápolni kell, hiszen nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. A hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”

„Nem könnyű ezer betűbe belesűríteni egy-egy értékünk leírását úgy, hogy abban minden fontos információ benne legyen, s közben érdekes és érthető is legyen a szöveg” – mondta dr. Bene János, és hozzátette még, a kötetben szereplő értékek nagy részét mindenki ismeri, de az összeállítás során még ő maga is részesült meglepetésekben.

A FETIVIZIG mind a három vízügyi vonatkozású kiállítóhelyének bekerülése a Megyei Értéktárba, így ebbe a rangos könyvbe is azt bizonyítja, hogy folyamatosan nagy gondot fordít ezeknek a különleges, a vízügy térségi múltját őrző kiállítóhelyek tárgyi és írott emlékeinek gyűjtésére, megőrzésére, rendszerezésére és szakszerű bemutatására.