Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
Sikeres volt a Múzeumok Éjszakája 2017-ben is a Vízügyi Történeti Gyűjteményben
2017. jún. 27. Nádasi Zoltán - ügyintéző
A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Történeti Gyűjtemény idén már a 12. alkalommal vett részt a „Múzeumok Éjszakája” elnevezésű országos programsorozatban. A Hírközlés a Vízügy történetében című időszaki kiállításunkkal a Jósa András Múzeum nyíregyházi központi programjához csatlakoztunk. A célunk az volt, hogy célzottan, tematikusan bemutassunk olyan régi, érdekes eszközöket, berendezéseket, tárgyakat, amelyeket egykor a Vízügyi Igazgatóságok dolgozói használtak a munkájuk során az adatok továbbításához, az információk eljuttatásához.

A Gyűjtemény a „Múzeumok Éjszakája” napján, 2017. június 24.-én, szombaton 16.00 órakor nyitotta meg a kapuit, s egészen éjfélig várta az érdeklődőket. Az épület bejáratánál egy éppen a munkáját végző „gátőrnek” beöltöztettet bábu fogadta a vendégeket. Az este folyamán ez a kompozíció fáklyákkal meg is lett világítva, így a fények már messziről csalogatták hozzánk a látogatókat.

A FETIVIZIG Nyíri Szakaszmérnökségén összeállított időszaki kiállításunkon megtekinthetőek voltak egyedi hírközlési technikai eszközök, munka- és felszerelési tárgyak a régi időktől kezdve egészen a közelmúltig. A legtöbbjük a gondos megőrzésnek köszönhetően még mindig működőképes állapotban van.

A kiállítást színesítette, hogy paravánokon elhelyezett fényképek, poszterek segítségével bemutatásra került a látogatók számára az idén a centenáriumát ünneplő Nagyecsedi Szivattyútelep, valamint a szintén az ebben az évben száz esztendős Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) története, valamint annak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezetének tevékenysége is.

A vendégeinknek egész idő alatt kisfilmek vetítésével illusztráltuk Szabolcs–Szatmár–Bereg megye folyó- és állóvizeinek, valamint az azok mentén lakók egykori életét, a természet és az ember folytonos kapcsolatát.
A családok számára ebben az évben is u.n. gyereksarokkal kedveskedtünk. Ott a gyermekek a szüleikkel mesét, verset és mondókát olvashattak, tanulhattak, valamint kifestőket színezhettek, rajzolhattak és gyurmázhattak is.
A párhuzamosan végig nyitva tartó állandó kiállításunkon tárlatvezetéssel álltunk az érdeklődők rendelkezésére. Folyamatosan jöttek a látogatóink, ki autóval, ki motorral, ki kerékpárral, sőt akadt olyan is, aki gyalogosan.

Amikor megállt az épületünk előtt a Jósa András Múzeum elől „menetrendszerűen” induló „Csi-Hu-Hu” kisvonat, amely Nyíregyházának a „Múzeumok Éjszakája” programban résztvevő közgyűjteményeihez szállította az érdeklődőket a belvárosból, akkor egyszerre nagyobb csoportok is érkeztek hozzánk.

A látogatóinkat egész idő alatt - helyben készített - zsíros kenyérrel, hozzá pedig friss zöldségfélékkel, valamint frissítőként hideg limonádéval kínáltuk.
Az utolsó vendégeink éjfél után hagyták el a Gyűjteményt. Az egybehangzó vélemények szerint mindenki elégedetten távozott, amit jól illusztrál a vendégkönyvünkbe írt sok dicsérő és köszönő bejegyzés is.

Sikeresnek értékelhetjük tehát az idei rendezvényünket is, hiszen nagyon sok, összesen 194 érdeklődő jött el hozzánk, hogy megszemlélje mind az időszaki, mind az állandó kiállításunkat.
Ezúton is köszönetünket szeretnénk kifejezni mindazoknak, akik kiállítási tárgyakkal, információs anyagokkal, szakmai tanácsokkal és egyéb segítségükkel hozzájárultak a rendezvényünk maradéktalan sikeréhez, köztük a Jósa András Múzeumnak, valamint a FETIVIZIG szakágazati, és az időszaki kiállításnak helyet adó Nyíri Szakaszmérnökség munkatársainak.