Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 42 502 200
Centenáriumi ünnepségünkön Péchy László dédunokája
2017.06.14. Nádasi Zoltán - ügyintéző
A Nagyecsedi Szivattyútelep Centenáriumi Ünnepségének alkalmából - Bodnár Gáspárnak, Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatójának a meghívására - a közelmúltban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe látogatott Dr. Ladányi Erzsébet, Péchy László dédunokája.

Mint közismert, Péchy László, az Ecsediláp Lecsapoló és Szamos balparti Ármentesítő és Belvízszabályozó Társulat egykori igazgató főmérnöke volt. Ma az Ő nevét viseli a Nagyecsedi Szivattyútelep, amelynek építését - csakúgy, mint az Ecsedi láp lecsapolását - igazgató főmérnökként irányította és vezette annak idején.

A dédunoka először ellátogatott a Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond út 48. szám alatt található Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Történeti Gyűjteménybe, ahol meghatódva nézte híres ősének kiállított fotóit, diplomáit és különféle használati tárgyait, amelyeket eddig még nem is látott.

De Erzsébet asszony sem érkezett üres kézzel, hozott magával egy fényképet a nagyszüleiről, amely Péchy Magdolnát, Péchy László kisebbik lányát, és férjét, Dr. Ladányi Lászlót ábrázolja, s amit a Gyűjteményünknek is ajándékozott. Mint elmesélte, a nagyszüleinek három fia volt, s Ő a legidősebbnek a leányaként látta meg a napvilágot. A nagymamájáról, aki Paposon élt, vannak emlékei, nagyon család-centrikus, szeretetteljes volt, minden találkozásukkor adott neki valamilyen ajándékot.

Dr. Ladányi Erzsébet jelenleg Budapesten lakik, két fia és négy unokája van. Agrármérnöki mellett fejlesztőmérnöki végzettséggel is rendelkezik. Már nyugdíjas, az idén ősszel fogja betölteni a 70. életévét. S bár kort nem illik hölgyek esetében megemlíteni, Ő mind fizikailag, mind szellemileg annyira friss, hogy az első szóra vállalta ezt az utazást – s mint elmondta, szívesen tett eleget a meghívásnak.

A kapcsolata az igazgatósággal 2015.-ben, egy véletlen találkozással indult. Az éppen 20. alkalommal megrendezett a Múzeumok Majálisán, Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében a Vízügyi Történeti Gyűjteményünk is kiállított. A posztereken felfedezte a nagyecsedi Vízügyi Technikatörténeti Gyűjtemény (gőzüzemű szivattyútelep), valamint a dédnagyapa képeit is, s ekkor mutatkozott be a kollégáknak. Azóta tervezte, hogy el fog látogatni majd a Nagyecsedi Szivattyútelepre, ahol még sohasem járt.

A Centenáriumi Ünnepség kiváló alkalmat adott erre, s mint elmondta, hatalmas élmény volt látnia mind a híres helyszínt, s mind azt az odafigyelő gondoskodást, ahogyan a dédapja emlékét ápolják.

Az embernek nagy megtiszteltetés az, ha van olyan őse, aki valamilyen területen kimagaslót alkotott, s örülnie kell annak, hogy a családja követendő példával szolgálhat így az utókornak - mondta összefoglalásként Dr. Ladányi Erzsébet.